torsdag den 24. februar 2011

Kagenostalgi med romkugler


Min første lejlighed lå i Århus. Som den arrogante unge københavner jeg var, tænkte jeg på udsigten til at skulle bo i flere år i byen for at tage en uddannelse som et tvunget eksil.

Jeg arbejdede i Tivoli den sommer, hvor jeg fik nøglerne til lejligheden, som tidligere havde været beboet af en ældre, enlig herre.

Derfor var det noget med at tage natturen fra København over Kalundborg til Århus og så gå i gang med istandsættelsen på mine sparsomme fridage.

Den trængte lejligheden- mest til frisk maling og grundig rengøring. Det lysegule køkken viste sig at være musegråt, da årtiers nikotinhinde blev skrubbet af.

Jeg sov på en luftmadras på gulvet i min tomme stue og mad indtog jeg siddende i vindueskarmen i min karnap med udsigt op og ned ad Stadion Alle, som regel noget fra en god græsk take-away på Frederiks Alle.

I opgangen hvor min stuelejlighed lå boede to ældre, enlige frøkner som henholdsvis min nabo og på etagen over os.

De ringede på og bød velkommen så såre de hørte rumsteren i lejligheden. Og frk. Bomholt som var min nabo kom ind med eftermiddagskaffe og hjemmebagt kage til mig når jeg knoklede.

Hjemmebaget var ofte en skærekage. Og nogle gange var den lidt tør, men så smurte hun den fx med flødeskum og abrikosmarmelade eller med smør og marmelade, som et stykke brød.

Det smagte godt og var et fint afbræk i det ofte kedelige arbejde.

En lørdag aften inviterede hun både mig og ovenboen til middag og da fik vi frikadeller med stuvet hvidkål. Frikadellerne havde hun rørt på hele dagen fortalte hun os.

Hele sit liv havde hun været i huset hos en fremtrædende advokatfamilie i byen, men det var simpel hverdagsmad fra hendes egen barndom, hun bedst kunne lide.

Frk. Bomholts tørre skærekage kom jeg til at tænke på, da jeg kiggede i papiret med resten af min appelsinkage fra forleden.

Men der blev hverken smurt smør, flødeskum eller marmelade på den.

Til gengæld røg den i foodprocessoren med en stor klat dulce de leche, en klat Meyers Summerbird nutella, en teskefuld kakao og et bløb rom og så blev de rullet i krymmel og når jeg spiser en enkelt eller to til eftermiddagskaffen, så vil jeg sende en tanke til Frk. Bomholt, som var min først ven i Århus.

En by jeg endte med at komme til at holde meget af.

4 kommentarer:

 1. noii for en lækker romkugle :D
  og Århus...den er en dejlig by :d

  SvarSlet
 2. De er rigtigt lækre. Jeg ved at Anarkisten bruger chokoladekage og solbærmarmelade i sine romkugler men de her blev fine med dulce de lechen og nutellaen og så er det jo en appelsinkage, så den smag er der også.

  SvarSlet
 3. Aii, det bliver sgu da endnu værre, når man læser opskriften. Nu skal jeg jo bruge hele fredag eftermiddag på at støve dulce og nutella op af den frosne jord. Ih, altså!

  SvarSlet
 4. Dulce kan du få i ondskabens imperium og så var nutellaen faktisk fra summerbird ser jeg, men ifølge denne undersøgelse er den ikke værd at løbe langt efter. Og så skal du måske også have noget marmelade i dine, hvis du bruger chokoladekage. Jeg havde jo appelsinsmagen fra min pundkage.

  SvarSlet