tirsdag den 18. august 2020

Kartoffelboller

I min barndom i 1960'erne strøg der en bagerevolution gennem landet. Munke Mølle og Dampmøllen Victoria gik sammen i Dansk Mel Central og fra da af arbejde de sammen om at markedsføre deres produkter Gluten og Amo fremfor at forsøge at udkonkurrere hinanden.

Flere gange var jeg med min mor, som ellers havde gået på husholdningsskole og godt kunne begå sig i et køkken, til bagedemonstration. Vi slæbte forme, dejskrabere og måleskeer med hjem. 

Og så stod den ellers på blødt, hvidt brød og boller bagt på ingen tid, som man nu kan med 50 gram gær i håndlunken mælk.

Jeg kan godt få en nostalgisk længsel efter den type bagværk, selvom mine go-to-boller i år har været Anne au Chocolats koldhævede boller med ølandshvede og spelt.

Og der er lidt af den samme bløde lethed over disse kartoffelboller, men de smager ikke det mindste af gær eller hurtighed. De er nærmest en kusine til den feterede brioche.

Der er et par interessante tekniker i dem - tilsætning af varme, mosede kartofler og udrulning af dejen før den formes til boller. Det er sjovt at lege med.

Ophavskvinden - Sandy Tang - var et interessant bekendtskab fra årets Masterchef på BBC. Hun lavede mad som ingen anden i konkurrencen og nåede da også til finalen, men vandt ikke. 

Du finder originalopskriften her, men jeg bringer også min version - fordi jeg bruger frisk gær og lidt mere mel end Sandy kan klare sig med.

Du skal bruge:

  • 100 gram kartoffel
  • 400 gram mel
  • 200 gram mælk
  • 20 gram gær
  • 1 stort æg
  • bløb olie
  • 10 gram sukker
  • 10 gram salt

Sådan gør du:

Start med at koge kartoflerne - det er nu det er oplagt også lige at koge nogle til pålæg og/eller kartoffelsalat. Du har brug for varme helt nykogte kartofler i denne opskrift.

Mål mel, sukker og salt op i røreskålen på en køkkenmaskine med dejkrog. Slå ægget ud i en skål og pisk det samme, mål mælken op i en anden skål og opløs gæren. Det er ikke nødvendigt at lune mælken.

Når kartoflerne er kogt moser du dem med en ske og smider dem ned til melet på lave omdrejninger. Tilsæt derefter ægget til mælken med gøren - vær ikke alt for pernitten med at skrabe alt ægget ud af skålet, så har du nemlig til at pensle bollerne med - og hæld et bløb neutral olie i den våde blanding.

Tilsæt nu det våde til det tørre og lad maskinen arbejde med dejen i 10 minutter på næstlaveste omdrejninger. Din dej skal samle sig, men heller ikke mere end lige, det er en blød og føjelig dej - se foto nederst.

Dæk skålen så lufttæt til som muligt og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. En lun sommerdag tager det max en time.

Tænd ovnen på 170 grader.

Hæld dejen ud på et godt meldækket bord og del den i seks stykker. Rul hvert dejstykke flad ud før du formere det til en klassisk opspændt bolle. Lad dem efterhæve i 10 minutter på bagepladen og pensl dem med det sidste æg fra skålen, før du bager dem i 18-20 minutter.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar