Jeg er nu, på det kogetekniske område i hvert fald, rykket ind i det nye årtusinde. Fredag drog mit gamle, elendige, glaskeramiske komfur, der aldrig har været min ven til de evige komfurmarker.
Ind flyttede et induktionskomfur. Den unge mand der leverede og installerede gjorde det grundigt og jeg fik selv lov at se, at det er i vatter på alle leder og kanter.
Det er godt for mine morgenrøræg, som ikke mere ligger nede i den ene ende af panden og forhåbentlig for kager, som nu kan hæve jævnt og pænt.
Ovnen er behørigt brændt af ved 275 i halvanden time og det lugtede ikke alt for godt. Det er der rettet op på i dag.
Jeg har længe haft kik på den fantastiske Mondrian kage fra San Franciscos Museum of Modern Art - og jeg tænkte, at den ville være god at indvie ovnen med i al sin modernitet. Og tjek lige, hvordan de gør der.
Jeg kan ikke finde en definitiv opskrift fra kagens ophavskvinde på nettet - den skal man købe hendes bog for at få fat i - så jeg besluttede mig til simpelthen at tage udgangspunkt i en klassisk pund til pund kage. De hæver ikke voldsomt meget og derfor, tænkte jeg, vil der ikke være så megen tilskæring.
Teknikken med farvede kagestykker hæftet sammen af fx marmelade kendes fra den engelske Battenberg kage, hvis historie fortaber sig i europæisk historie og bagemyter.
Mange andre glade amatører har forsøgt sig og fra dem snuppede jeg tricket med at dele min bageform op med en kombination af bagepapir og staniol frem for at forsøge at fremskaffe en Battenberg kageform.
Det funkede udmærket. Jeg er sikker på, at Mondrians farvevalg er meget velovervejet og nøje kontrolleret. Kunstkender vonder sig derfor, når jeg afslører at jeg brugte noget rød farvepasta fra Wilton og derud over en flaske gul og blå Dr. Øtker frugtfarve. Det hele på slump.
Heldigt for mig, har Mondrian lavet mange billeder med farvede firkanter, så hvor galt, kan det gå?
Så første opgave er at bage kagerne:
- 175 gram smør - stuetemperatur
- 175 gram sukker - hvidt giver den lyseste kage.
- 175 gram hvedmel
- 3 æg - stuetemperatur
- 1,5 teskefuld bagepulver
- Knips salt
- Godt bløb vaniljeekstrakt
Miks mel, bagepulver og salt og tilsæt det af et par omgange. Det gør ikke noget, at dejen bliver lidt fast. Hvis du bruger flydende frugtfarve fortynder de lidt, og så bliver den lidt lettere at smøre jævnt ud i de tre farver.
Der efter tog jeg en dejskraberfuld dej af tre gange i hver sin skål. Jeg gætter på, at det efterlod halvdelen af dejen i røreskålen, men jeg gjorde det på øjemål, man kunne veje sig frem, men så grundig er jeg ikke.
Hver af de tre skål blev farvet henholdsvis blå, gul og rød.
Og så kræver det lidt omhu at få skrabet dejene ned i formen uden at få blandet alt for mange farver sammen, men det lykkedes.
25 minutter ved 180 grader almindelig varme og så var kagerne bagt.
Så langt så godt. Derefter skulle de køles helt af og jeg gjorde klar til ganache.
Jeg hakkede 100 gram god mørk chokolade fint, derefter hældte jeg 100 gram (jeg jeg vejede den og ved ikke om det er 1 dl, men deromkring) piskefløde op i min nye lille kasserolle.
Det nye komfur efterlod mig nemlig med blot fire gryder/pander virksomme til induktion, så et startsæt fra Ikea blev indkøbt i går på vej hjem fra road trip med Sifka til det hinsidan.
Men det ville være alt for tidligt at lave ganachen, først skulle den lille arkitekt på arbejde for at skære til og måle op. Det stod hurtigt klart, at jeg havde for lidt ufarvet kage til at lave en præcis kopi af mønsteret i den originale kage. Så jeg lavede en tilpasset version efter princippet, det går nok, for sådan er jeg.
Nu kunne der komme magnet under fløden. Wrooom sagde det og så var den oppe at dirre på kogepunktet og klar til at blive hældt over den hakkede chokolade sammen med en lille klat smør - næppe mere end 15 gram. Efter et øjeblik kan man røre det hele stilfærdigt sammen til en smuk blank masse.
Og så skulle der samles og støbes. Jeg konstruerede en arbejdsplads med bageristen over den rene kageform jeg havde bagt i - dels for at undgå svineri over hele køkkenet, dels for at kunne stille kagen ned i et lag ganache for ellers kunne jeg ikke helt se, hvordan bunden skulle får et lag.
Faktisk et forbløffende nemt arbejde - jeg plejer ikke at være supergod til at smøre creme og sådan noget frosting ud over kager, men her gik det hurtigt og nemt og så er det bare at væbne sig med tålmodighed til ganachen er stivnet og kagen kan skæres.
Hvordan smager den så? Der er en fin balance mellem kage, som jo er vaniljemild og så ganachen, som er ganske krads - jeg benyttede en 70 procents mørk chokolade. Helt sikkert arbejdet værd - ikke mindst fordi det er sjovt hele vejen igennem.Til næste gang vil jeg overveje, hvordan jeg gør basiskagen mere hvid, end den jeg fik mikset, så det gule felt står mere klart.
Og opvasken - den var også kulørt og der er kagerester til sjove romkugler.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar