søndag den 30. september 2012

Rosmarinkringler


Af uransaglige årsager er et hurtigt opkog som anden hævning af gærdej forsvundet ud af den danske bagetradition. Det er ellers den, der giver bagels - og fastekringler - deres herlige seje bid.

Massevis af Centraleuropæiske lande, Tyskland og USA har stadig traditionen med sådan en sej, blød kringle som salgsmotor på værtshuse og barer. Hvis man får lidt at spise, mens man drikker, så kan man tåle mere, hvis det så oven i købet er salt, så stiger tørsten.

Her lever tradition kun en hensygnende tilværelse omkring fastelavn, hvor fastekringler under tiden ses.

Disse rosmarinkringler er inspireret af denne opskrift. Men i stedet for den angivne dej af tørgær biksede jeg en sammen med frisk gær. Sådan en fornuftig madbrøds dej, som jeg tilsatte friskhakket rosmarin.

Da den havde hævet første gang - i cirka en time - blev den delt i otte dele, som blev formet til kringler. Min største gryde var i passende tid blevet sat over med vand.

Da kringlerne var klar til at blive kogt, tilsatte jeg vandet omkring en halv deciliter natron. Det skummer kraftigt og man skal passe på nallerne. Jeg kogte kringlerne to og to i omkring et minut, derefter blev de penslet med æg og strøet med salt og finthakket rosmarin.

Til sidst blev de bagt i 17 minutter ved 200 grader. I stedet for den opbagte ostesovs, rørte jeg lidt Philadelphia med yogurt, salt og peber. Og så er en ølcocktail til godt ;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar