tirsdag den 13. december 2011

Sunday Roast


Engang var det helt almindeligt at spise varm frokost om søndagen i Danmark, men efterhånden er den tradition afløst af brunch mange steder.

Jeg husker den månedlige søndagsfrokost hos min farmor med glæde: Dejlig mad, en sjælden sodavand, afslappede voksne og så havde hun et vitrineskab, hvor der altid var lidt slik til min bror og mig;)

Briterne har også traditionen og mange pubber serverer stadig Sunday Roast.

Lørdag eftermiddag sad jeg til en hyggelig glöggsammenkomst i den trygge, varme bug på S/Y Lunde i Svanemøllehavnen sammen med gode blogvenner og da faldt talen på kartoflens herlighed.

Den britiske måde at lave roast potatoes blev vendt og så var jeg ikke i tvivl om, hvad jeg skulle have til frokost dagen efter: Oksesteg, Yorkshire pudding, roast potatoes og lidt ærter og gulerødder foruden en passende brun sovs.

Som sagt så gjort. Nu er britiske kødudskæringer anderledes end danske, så det nytter ikke rigtig at købe en dansk roastbeef, den er der ikke fedt på og fedtet skal bruges både til puddings og kartoflerne. Jeg købte i stedet en lille culotte.

Det allerførste jeg gjorde da jeg kom hjem fra indkøb var at lave dejen til Yorkshire puddingerne - der er faktisk en pandekagedej, så den har godt af at trække. Den kan håndrøres - eller laves i en blender:

  • 3 dl mælk
  • 1 æg
  • Et skud salt
  • Et bløb olie - eller smeltet fedt fra stegen, men så lad det lige køle lidt af
  • 125 g hvedemel
Alt røres/blendes til en jævn, blank dej.

Dernæst skrællede jeg nogle kogekartofler og kogte dem 10 minutter i godt saltet vand. Samtidig blev ovnen tændt på 190 grader og da den var varm røg stegen ind. Den skulle have til en kernetemperatur på 65 grader.

Da der var lidt fedt smeltet af stegen - og kartoflerne var kogt - blev et ildfast fad stillet i ovnen sammen med stegen - det hældte jeg oksefedt og olivenolie i bunden af, sammen med et skud frisk rosmarin.

Så ventede jeg på, at fedtet skulle blive rygende varmt. Det gav mig tid til at slå vandet af kartoflerne og så knalde dem godt rundt i gryden, så de blev ru og opkradsede i overfladen.

Da olien var varm røg kartoflerne i fadet - det sydede godt og det skal det - med en slev blev de vendt rundt, så der kom olie og fedt på hele overfladen af alle kartofler.

Så såre stegen havde nået 65 grader i midten blev den stillet hen for at samle sig i et hjørne af køkkenet godt dækket til med stanniol og viskestykker.

Stegefedt og en minimal smule kødsaft blev hændt af. Fedtet blev fordelt i bunden af hullerne i min muffinform, som laver pænt store muffins - samtidig blev ovntemperaturen hævet til 225 grader, kartoflerne fik det sidste af stegefedtet og så blev muffinformen sat i ovnen til den var rygende varm.

Det gav mig tid til at starte på sovsen, lidt finthakket skalottteløg og frisk rosmarin blev sauteeret i lidt olie, kødsaften fra stegen blev hældt ved og et par deciliter oksebouillon hældt ved.

Da fedtstoffet i muffinformen røg fordelte jeg puddingdejen i de seks huller. 16 minutter senere var de vokset ovenud af formen og perfekt lysebrune i overfladen, samtidig var kartoflerne færdige.

I løbet af de 16 minutter fik sovsen lidt portvin - nok en halv deciliter og lidt af Frederiksdals gode kirsebærvin - og så blev den kogt ind til det halve før jeg piskede lidt koldt smør i for at få den blank og smuk. Til allersidst blev den forstærket af kødsaft fra udskæringen af stegen.

Lidt gulerødder og ærter blev varmet nænsomt op under låg med en god klat smør og lidt frisk mynte.

Og så var alt parat til en fin frokosttallerken - og jeg havde såmænd også haft tid til at nyde en cocktail undervejs.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar