lørdag den 2. oktober 2010

Hvem fanden har en bollesprøjte?


Jeg bliver nødt til at indrømme det, i dag blev jeg fanget i en af mine egne fordomme. Det er aldrig rart.

Jeg havde fundet en opskrift hos min helt Ruhlman på chicken and dumplings, der fik mine smagsløg til at hoppe.

Ved en nærmere analyse af både suppe og boller, er der - bortset fra en mikroskopisk portion tomatpure - og en smule citron og salvie ingen forskel på den amerikanske favorit og vores egen hønsekødsuppe med melboller.

Men den titel ville jeg bare have læst hen over uden at smage efter i mit indre smagsgalleri, om det kunne være godt.

Det er jo noget pjat.

Nå, men det hele starter med en kylling. Irma havde et pænt økodyr til en favorabel pris.

Den røg i gryden med porre, løg, gulerod, frisk salvie og rosmarin foruden peber, salt og laurbærblade og en god liter frisk koldt vand.

Efter en time faldt kødet formeligt af benene og den var lige til at pelse i en stor skål med to gafler.

Skrog, gump og skind røg tilbage i gryden til suppen.

Og så gik jeg i gang med bollerne.

I en bredmundet, sliplet gryde satte jeg 125 ml mælk over med lidt salt og 50 gram smør. Da det lige nåede kogepunktet smed jeg 125 gram hvedemel i og rørte kraftigt til massen var smuk og blank og slap bund og sider på gryden.

Efter et kort afkøl rørte jeg to æg i til en blød konsistens, der alligevel kunne holde facon. I denne fase røg der også et par blade frisk, finthakket salvie og en smule finthakket citronskal i.

I en 3. gryde - med kogende vand forsøgte - jeg på elegant vis at boppe nogle passende fikse melboller ud af en plastpose med hul i hjørnet. Det var i denne fase, jeg endelig forstod værdien min barndoms mærkeligste køkkendims - bollesprøjten.

Melbollerne røg op i en skål med et rent klæde efterhånden som de dukkede op til overflade.

Så siede jeg suppen.

Svitsede lidt løg, rød peber og gulerod i mundrette stykker i noget smør i bunden af en fjerde gryde.

Tilsatte en fingernegl tomatpure og smagte til med salt og peber inden det meste af den siede suppe og cirka halvdelen af kyllingekødet røg i gryden.

Til sidst røg melbollerne i og så fik det hele en mild skæven, mens jeg vaskede de ikke helt små mængder opvask op og glædede mig til en god frokost.

I morgen bliver resten af kyllingen og suppe lavet til kyllingepaj, og der er suppe nok til både aftensmad i dag og en enkelt frokost i næste uge.

Og melbollerne, min barndoms hadeobjekt nr. 1 - jeg kunne heldigvis altid bytte dem til kødboller hos min bror - var helt vidunderlige, fjerlette og aromatiske af salvie og citron.

Super, men hvor får man fat i en bollesprøjte?

6 kommentarer:

  1. WOW, kraftstejlme det ser lækkert ud! mmm, melboller :D

    Syns der bollesprøjter på hylden hver gang jeg er i genbrugen!?

    SvarSlet
  2. Har da et par stykker i bixen - hihi to endda i original emballage!

    SvarSlet
  3. Lækker mad, igen!
    Jeg har en kakspruta, eller kekspresse om du vil. Ved ikke, om den kan bruge som bollesprøjte.

    SvarSlet
  4. Jeg tilslutter mig pedrsn - den lokale genbruger. Nogen genbrugsbollesprøjter har endda små ekstra'skiver' som man burde kunne lave vanillekranse med, hvis man ikke formåede en kødhakker med skive - men det kræver bastante håndled ;o)

    SvarSlet
  5. Mmm hjemmelavet suppe og hjemmelavede melboller. Det lyder lækkert. Jeg har kun forsøgt mig med det én gang, og der var jeg ikke så tilfreds med melbollerne. Jeg kunne heller ikke finde ud af, hvordan jeg ville få fingrene i en bollesprøjte, men jeg havde nævnt det for en ven, som faldt over en på et loppemarked og købte den til mig :) Får lyst til at teste den nu efter at have læst dette.
    Kh Nadia /foodfanatic.dk

    SvarSlet
  6. @ Nadia,

    Jeg var så ufattelig heldig, en læser sendte mig en efter at have læst dette indlæg - Madmenneske er delvist skabt af de mest rene madindlæg fra min allround blog http://husejer.blogspot.com - og det er en sand svir at lave boller med den.

    De bliver smukke og reelle, så det er bare at klø på, suppe med melboller er godt i vintervarmen.

    SvarSlet