torsdag den 8. november 2007

Min glemte livret


Min favoritret i hele verden er tunet kalvekød - vitello tonnato - men jeg glemmer det i lange perioder og ser det ikke ofte på menukort.

I dag blev jeg ramt af trangen tidligt i formiddags og lod der ikke være for langt fra tanke til handling. Et stykke kalvekød blev indkøbt og passende tilbehør udtænkt og da klokken så var 16:30 kunne jeg ikke vente længere, jeg måtte bare smage og spise.

Kalvekødet var et stykke filet, så jeg kogte det blot 30 minutter i en kogelage med gulerod, løg, selleri, salt og hele peberkorn. Havde det været klump, skulle det nok have haft 50-60 minutter.

Tunsaucen lavede jeg af en dåse drænet tun i vand, som røg i foodprocessoren med en stor spisekefuld mayonaise, to skefulde yogurt, et skud kapers, tre ansjosfiletter fra olie og peber. Jeg havde ingen citron, det blev faktisk en fin sauce uden, men ellers skal der lidt citron i også og citron til.

Kødet blev derefter skåret tyndt ud og påsmurt saucen. Kloge kvinder som Elizabeth David siger, at det skal trække et døgn, det havde jeg ikke tålmodighed til, men så bliver det jo endnu bedre i morgen.

Tilbehøret var japansk kartoffelsalat og en lille tallerken med julesalat, appelsinfiletter og tranebær dyppet med fløde rørt med appelsinsaft, salt og peber.

Godt brød ville have været godt, men ellers var det udsøgt.

8 kommentarer:

 1. Det har jeg aldrig hørt om før. Jeg syntes det lyder lidt underligt med det der tun ovenpå kødet.... men når det er din livret må det jo smage godt :-)

  SvarSlet
 2. Lige bortset fra tunen (jeg er ikke fiskespiser) lyder det som en lækker ret, jeg kunne tænke mig at udsætte mine næste middagsgæster for. Tak for en spændende idé.

  SvarSlet
 3. @ Marianne - det er vist en klassisk italiensk frokost, sikkert blevet til for at udnytte en rest koldt kalvekød. Det smager fantastisk.

  @ Madame - tror faktisk ikke det er værd at lave uden tunsovsen, så er det jo bare kogt kød;)

  Hvis sovsen er dømt ude, så ville jeg i stedet stege kødet i ovnen.

  SvarSlet
 4. Jeg kan huske første gang jeg smagte det. Vidste ikke, det var tun, man havde puttet ovenpå kalv, så stor var overraskelsen. Men det var en af det gode, for ja, det smager ganske forrygende!

  SvarSlet
 5. Arj, hvor er det bare tarveligt at skrive om min yndlings-frokost-spise når jeg hverken har kalv eller tun i huset... nu er jeg nød til at bevæge mig ud i regnen for at handle ind ;-)

  SvarSlet
 6. @ Lotten - jeg husker også min egen forbløffelse - elsker det overraskende samspil mellem tun, kalv og kapers.

  @ Kogekonen - undskyld, undskyld, undskyld ;)

  SvarSlet
 7. Uhmmmm. Super ret at lave til gæster også, da den kan laves dagen før. Men bruger du ansjoser istedet for sardeller ? Det har jeg ikke hørt om før.

  SvarSlet
 8. Selv jeg, anti-fiskespiseren, holder meget af vitello tonnato. Hvis man putter kapers nok i sovsen smager den ikke af fisk ;o)

  Godt brød og kapersbær på stilk til, så er det ligesom Venedig i spædt forår.

  SvarSlet